November wordt een donkere maand, blijkbaar. Mogelijk te weinig energie, een afschakelplan dat weer opgevist wordt, stroompaniek want 6 van de 7 kerncentrales liggen plat! Oh nee, Oh nee… of toch niet? Misschien, heel misschien is het wel een zegen?

Er is de voorbije jaren al heel wat gepalaverd over kernuitstappen en alternatieve energieën, over verantwoordelijkheden, slecht beleid en hoe het dan wel zou moeten. En over plannen, om over te schakelen. Maar eigenlijk staan we nog steeds waar we stonden, denk ik, ik heb niet álles gevolgd.

In elk geval is dit misschien een ideaal moment. Om gewoon…pats…boem...een kernuitstapje te doen. 6 van de 7 liggen plat. Laat ze zo. Komt creativiteit niet net voort uit 'het voor voldongen feiten staan'? Je denkt pas over oplossingen als je met een probleem geconfronteerd wordt, toch? Geen probleem, geen oplossing. Geen energie? Dan moet je wel alternatieven zoeken. Je kan heel veel hypothetisch, maar eigenlijk is de beste manier om te leren, gewoon proberen. Lukt het? Hoera! Lukt het niet? Probeer het volgende. Fail, but fail fast, enzo.

Misschien kunnen we de focus gewoon wat omdraaien? Het planbureau kijkt naar wat we verbruiken, en berekent daarop hoeveel we gaan nodig hebben. In november dus bijvoorbeeld. En dat matcht niet. En dan is er wat bezorgdheid. En geroep. Dat we sneller moeten overschakelen naar groene energie (uiteraard vind ik dat een goed idee!). Maar zolang de switch niet gemaakt is, zullen we de kerncentrales blijven gebruiken.

Een tussenoplossing? We zorgen er gewoon voor dat we minder energie verbruiken? Met z'n allen. Particulieren en winkeliers, bedrijfsleiders en politici. En daar vooral op toezien. Winkeletalages hoeven echt niet de hele nacht verlicht te zijn. Bedrijven hebben zeker niet op elke verdieping licht nodig midden in de nacht. En toch gebeurt het. Zet er wat tegenover. Boetes, of weet ik veel wat. Daar zijn anderen beter voor geplaatst. Maar doe het gewoon. Misschien zijn we gewoon allemaal even gelukkig met een beetje minder energie?

En als er dan alternatieve energie is. Dan zijn we allemaal gelukkiger met weer wat meer! Winst, dubbele winst, hoera, hoezee!

Lees ook andere schrijfsels

Nieuwe posts of verhalen ontvangen? Laat je email-adres achter.