Lijnbussen met hulpverlenersallures

[(een alternatief pop-upidee over stiptheid en fileoplossing?]

Ik wilde eerst ‘Busje komt zo’. Maar dat leek me een iets te evidente titel, voor een evident nieuwsfeit. De Lijngebruiker is niet tevreden. Zelden stipt, toch zeker tijdens de spits. Lijkt me logisch ook. Zolang er geen zwevende bussen zijn, zullen ze ook in de file blijven hangen. Verrassend! Voordeel van de bus? Je leest (of tokkelt op je smartphone), tijdens het stressen voor de aansluiting. Maar ze gaat niet sneller dan de file.

Even een ideetje werpen, dat misschien ook nog voordelig kan zijn voor het immense fileprobleem van elke dag. Bussen krijgen rechten. De rechten die ook politiewagens hebben, en ziekenwagens, en brandweerwagens. Bussen krijgen voorrang, een aparte toeter. En als die loeit, moet iedereen aan de kant.

Drastisch, oke. Maar het zou misschien wat kunnen helpen. Bussen komen (relatief) op tijd en krijgen plots een voordeel tegenover je eigen wagen. Punt A naar punt B? Veel sneller met de bus! Aansluitingen missen, uitzonderlijk. Met wat geluk zitten de Lijnreizigers naar buiten te kijken, met een brede smile op hun gezicht. Lachend, met die sukkelaars die nog steeds de auto nemen. En zien ze mekaar de volgende dag terug, op de bus.

(om mezelf wat in te dekken, ‘t is een popupidee, verkeersexpert ben ik niet, verkeersveiligheidsexpert evenmin)

(oh ja, en ‘t is maar in de rapte geschreven ook)

Lees ook andere schrijfsels

Nieuwe posts of verhalen ontvangen? Laat je email-adres achter.